_A7_0795 (2) goed formaat.jpg

Waarom SOM?

Petra Versteegh

Als fysiotherapeute heb ik veel gestudeerd. In die twintig jaar moest ik vanuit de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, jaarlijks bijscholingen doen en daarnaast was ik nog geïnteresseerd in een aantal andere therapievormen. Ik heb daardoor inmiddels een waslijst aan diploma's achter mijn naam, maar na twintig jaar was mijn salaris hetzelfde als ik toen ik net van school kwam. Sterker nog! Ik moest er veel meer voor doen dan eerder.

Zo moet een fysiotherapeut elke keer dat ie een patiënt ziet, tien pagina's aan data invullen die niemand meer leest?! Dat is misschien heel normaal voor een fysio die net is afgestudeerd, maar mijn ouders hadden een fysiotherapie praktijk. Ik wist hoe het voorheen was. Het vak fysiotherapie is een mooi vak, maar door de jaren is het ondanks alle toegenomen inzichten niet rijker, maar eerder armer geworden, hetgeen de therapeut én de patiënt niet ten goede komt.  De reden waarom ik zorgverlener was geworden, was om mensen werkelijk te helpen en daar heb je tijd en aandacht voor nodig.

Daar komt dan nog eens bij dat ik als fysiotherapeut nooit sec mechanisch naar gezondheid keek. Ik zag steeds de SOM van delen. Maar wilde ik mensen fundamenteel helpen, dan moest ik niet alleen die wervel rechtzetten, maar naar het hele plaatje kijken. Daar had ik geen concrete data voor en geen tijd.

Ik ben misschien een idealist, maar ik denk dat zorg beter kan.

Zeven jaar geleden kwam ik bij toeval in contact met de Nederlandse importeur van de lichaamsscan. En ik begreep meteen dat dit was, waar ik naar had gezocht! 

1. Ze scande mij zonder dat ze een anamnese had gedaan, waardoor duidelijk werd wat er mis ging in mijn lichaam. Ik wist zelf vrij aardig wat er mis was. Wat ze zei klopte als een bus.

2. Concrete diagnostische data die ik direct kon combineren met alle studies die ik voorheen had gedaan. Het maakte mijn behandelingen veel effectiever. 

3. Plus een zeer krachtige behandeling met de lichaamsscan die de balans in het lichaam meteen versterkt.

4. Ik ging aan de slag als ZZP-er, hetgeen ervoor zorgde dat ik kon werken op mijn eigen wijze.

Ik geloof dat het leven bedoeld om te genieten en dat lukt het beste als je veel energie hebt. Ik gun jou ook veel energie!